Limba Romana
Romania



Director web, revista presei, anunturi gratuite, articole, forum

statistici.ro

 

                              

In ziua de azi, pe piata procesoarelor se afirma doua mari firme : Intel si AMD. Opiniile difera in privinta declararii superioritatii unuia dintre ele. Ambele procesoare au obtinut atat opinii pro cat si contra, dar in continuare voi prezenta caracteristicile acestor procesoare ca in final dumneavoastra sa puteti face alegerea care va avantajeaza cel mai bine.
Calitatea unui procesor este stabilita dupa doua criterii importante si anume frecventa, arhitectura (core) si de ce nu pretul.

In general un procesor Athlon XP este mai bun decât un P4 la aceeasi frecventa si chiar la frecvente inferioare ale AMD-ului. Diferenta consta în tehnologia de realizare a celor 2 procesoare. Un Pentium IV este mai fiabil, se încalzeste mai putin decât un AMD, în plus Intel fabrica produse optimizate pentru software Microsoft; diferenta de pret însa face ca majoritatea românilor sa cumpere produse AMD. Numele procesoarele AMD, precum multi utilizatori cred, nu specifica frecvcenta reala, ci doar una mai scazuta. Scopul acestei politici nu este de a pacalii utilizatorul, ci de a contracara campania publicitare a lui Intel, care în mod ne-onest face din numarul MHz un criteriu unic de performanta.
Realitatea este ca la fel de mult conteaza arhitectura procesorului. Arhitectura AMD este net mai buna decat cea a lui Intel, ceea ce face ca procesorul, la frecvente mai slabe sa fie mai rapid decat Pentium-urile. Un procesor AMD la frecventa reala de 1800 MHz sa depaseasca un Pentium IV la aceiasi frecventa, ba chiar si pe cel de 2200 Mhz (cu putine exceptii). Daca ar fi sa caracterizam un procesor Pentium atat dupa frecventa cat si dupa arhitectura am putea afirma ca procesoarele Pentium IV se prezinta ca o involutie de la Pentium III, avand un core mai slab, dar proiectat numai si numai pentru a permite cresterea frecventei, ceea ce face astfel pe necunoscatori sa creada ca sunt mai performante.
O alta caracteristica ce merita mentionata este ca desi AMD are într-adevar o problema legata de încalzirea excesiva a CPU-ului, destule firme mari vând computere cu procesoare Athlon sau Duron (de exemplu Compaq / HP). Si de regula aceste calculatoare sunt mai ieftine decât echivalentele lor dotate cu Pentium IV.

Sper ca acest articol va ajutat in privinta achizitionarii unui calculator. In functie de banii pe care sunteti dispusi sa-i platiti pentru achizitionarea unui calculator veti putea face alegerea corecta.

Nota: Pemtium IV si Athlon Xp sunt marci inregistrate ale firmelor Intel si AMD.